Cairns med omnejd

28 nov –10

Idag blev det en utflykt till Kurunda. Det är en liten by uppe i bergen i regnskogen ca 3mil från Cairns. Där kan man åka kabinbana över regnskogen och/eller åka ett litet tåg. Vi valde att åka kabinbana t/r. Väl uppe i luften undrade jag stilla för mig själv hur jag hamnat i detta läge igen?! Jag som hatar höga höjder! Men efter Singapore börjar man ju vänja sig J Det var i alla fall en otroligt vacker färd högt upp över träden. Förutom en massa regnskog såg vi kakaduor, en vithövdad örn och en falk sväva där uppe. Banan hade två stopp på vägen och vi gick av på båda. Det var en stor skillnad att gå där nere, bara 4 procent av ljuset når dit ner. På ett av stoppen fick vi en guidad tur och lärde oss massor. Turen tog ca 2 timmar innan vi var tillbaka på toppen och då blev det lunch på det anrika hotellet i byn. Vi åkte och kollade in vattenfallen och gick en vända i regnskogen igen.

 




Sen åkte vi tillbaka till Cairns och lade oss att sola vid lagunen. Lagunen är en gigantisk pool med en liten strand och sandbotten som de byggt upp eftersom man inte kan bada i havet, dels för att det finns krokodiler i området och för det kan finnas jelly-fish, dödliga brännmaneter L Otroligt skönt var det i alla fall att ligga vid poolen och kolla in folket där. Många hade med sig stora frysväskor och körde barbecue på de stora gasolgrillarna som var uppställda på gräsmattan. // A

 

29 nov –10

Upp i gryningen för att checka ut och bli upphämtade för dagens utflykt till Stora Barriärrevet. Först flög vi helikopter ut till Green Island, en otroligt vacker upplevelse. Vi flög ut från ett lätt regn, rundade regnmolnet (och fick en extra lång resa, 30 min istället för 15) vi såg sköldpaddor och rev från ovan. Vi landade på en uppbyggd ramp, såg ut som en större träbrygga och sedan hade vi två timmar att spendera på ön innan vi skulle bli upphämtade igen. Vi gick runt och kollade, även här fanns det en regnskog. Häftigt att gå där på uppbyggda gångar och höra alla ljud, känna fukten (och att temperaturen sjunker) samt se en massa fåglar som orädda var alldeles nära oss. Vi tog ett dopp och satt länge i vattnet, äntligen få bada i havet! Det finns en liten, liten risk för maneter även ute på revet men vår guide sa att det är för tidigt på säsongen så risken var i det närmast obefintlig. Skönt var det iaf.

 

Vidare med helikoptern i ca 15 minuter, Det var bara vi i helikoptern så han gick ner och visade oss sköldpaddor och en haj på nära håll. HÄFTIGT! Vi landade på ytterligare en ponton och blev upphämtade av en liten båt som körde in oss till en stor ponton i två plan där mat serverades. Sen var det dags för snorkling. Jag hyrde en tjusig helkroppsdräkt som skydd mot ev maneter, fast mer som skydd för solen. Det visade sig sen vara en bra investering, annars hade vigselringarna glidit av när händerna blev kalla! Det var som att snorkla i ett akvarium. Reven växte under oss och massor av fiskar simmade där. Först tyckte jag det var lite läskigt (första gången jag snorklade) men blev sedan helt betagen, trots en ordentlig kallsup, men jag blåste vattnet som en val ur snorkeln och överlevde det med- PE märkte inget utan simmade lugnt vidare. Vi låg i så länge man bara kunde ca 1,5 timme senare var det dags för hemfärd med en gigantisk katamaran.

 


Väl tillbaka i Cairns köpte vi lite dricka och åt middag och tog sedan bilen och åkte till Port Douglas i ösregnet. // A


Singapore-Cairns

26 nov.

Sista dagen i Singapore, först de Arabiska kvarteren och sen ner till business kvarteren. Där finns en lång rad med mysiga restauranger för lunch. Enligt ett ögonvittne har även den svenska kungen varit här för några år sedan och ätit. Vi passade naturligtvis på att göra detsamma. Men är man i dessa kvarter blir det dubbelt så dyrt som annars. Men det är fortfarande billigare än en lunch hemma. 


Eftersom vi redan gjort en hel del i Singapore och skulle åka mot flyget kl 3 så kändes dagen lite lång. Ingenting som vi egentligen skulle hinna med men ändå spendera 5-6 timmar. Drog i alla fall iväg med tunnelbanan till flyget på em. 

Modern flygplats med små skåp för att ladda alla möjliga mobiler mm. Bara att koppla in och låsa lådan. Vänta. Hämta ut. Ingen kostnad. Gratis internetstationer, fotmassage mm. 

Köpte en Absolut i taxfree. Fick rådet att avstå då det är en connecting flight, dvs vi ska mellanlanda i Darwin och stanna där i 3 timmar. Sedan ta samma plan vidare till Cairns. Vi chansar, blir vi av med den så blir vi, den är i en förseglad påse och då fungerar det i hela Europa….

 

27 nov –10

Landar i Darwin efter ett antal timmar utan sömn, svårt att sova på planet. Landar vid 3 på morgonen. Går ur planet, går i gången 15 meter, de som ska till Darwin går till vänster och vi andra stoppas och får checka in direkt. Genast så uppstår det som vi väntat på. En literflaska får inte plats i en literpåse och det är mer än 100 ml. Ingen pardon. Tullen ska ha fest. Går igenom, viker till höger bakom väggen och befinner oss i vänthallen. Direkt till höger ligger dörr 5C som leder tillbaka till samma plan i samma gång. Men när vi kommer ut där 3 timmar senare har tullen gått hem och börjat festa. Men vi tog med oss en ny flaska. Skam den som ger sig.

 Enda stoppet på väg in i Cairns var att mitt efternamn med bokstaven ä står som ae i den maskinskrivna raden längst ned på passet. Det är inte bra men med en snabb koll så fick jag komma in. Anneli hade redan passerat utan problem! Inga problem med spriten i Cairns. En hund gick igenom vårt bagage och luktade så att vi inte hade med oss mat eller annat som man inte får ha. Finns en lång lista på icke tillåtna produkter. Men oss lurar man inte två gånger!

 Iväg till biluthyrningsfirman och hämtade en Ford Falcon. Kanonbil, trots att det är en Ford. Lika vanlig här som en Volvo V70 hemma. Det som känns mysko är att man sitter på fel sida och alla reglage är på fel sida. Varje gång jag ska svänga går vindrutetorkarna på. J. Lite problem i rondellerna också, bäst att följa bilen framför. Det är bara 4000 dollar i självrisk. Kör in i den lilla staden Cairns och bara kollar runt. PLÖTSLIGT har vi bokat en helikoptertur till The Green Island, sedan vidare med helikopter till barriärrevet för att sedan avsluta med 2 timmar båttur till fastlandet. Ska bli helt otroligt kul, på måndag bär det av.


Mer Singapore

Igår, onsdag tog vi en lååång sovmorgon och sedan gav vi oss ut till den konstgjorda ön Sentosa. Vi åkte kabinbana dit och gick runt hela dagen. Sentosa är uppbyggd för turister och det finns fler olika upplevelseparker där. Vi gick inte in på någon utan kollade in omgivningarna och gick sedan ner till stranden där det fläktade skönt, det blev dock inget bad bara utan en lång promenad. Ska någon åka till Singapore med barn är det definitivt ett bra ställe att besöka.






http://www.sentosa.com.sg/en/?map=lite

Vi var inbjudna på middag till våra svenska grannar på landet, det var kul att se hur de har det här i Singapore. Kvällen fortsatte med en drink - Singapore Sling, på det anrika Raffels hotel och avslutades med en lång promenad tillbaka till hotellet, den var så lång att vi fick avsluta den med taxi :-)



Idag har vi mest varit i trakterna av The Marina Bay Sand hotel and casino. Ett otroligt komplex! Tre gigantiska höghus och ovanpå det en påbyggnad som ser ut som en båt, eller mer som ett skepp typ Finlandsbåt! Till det tillkommer det en galleria på 5 våningar och massor av exklusiva butiker. Vi åkte upp till utsiktsplatsen på 57:e våningen och vyn därifrån var helt oslagbar! Där uppe ligger en enormt stor pool, men tyvärr har bara hotellets gäster access dit :-( Vi blev rätt sugna på att byta hotell sista natten!

http://www.marinabaysands.com/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=c2c

Nu sitter vi på hotellet och tar igen oss en stund innan det är dags för middag. Det har varit otroligt varmt, ca 35 grader men just nu är det regn och åska.  


Singapore

Vi kom till Singapore i måndags kväll. På flygplatsen letade vi upp tunnelbanan och letade oss in till Little India, stadsdelen där vi bor på Moon hotel. Tunnelbanan är ren, har ac och alla verkar trevliga och hjälper gärna till om man ser lagom förvirrad ut...



När vi checkat in och tagit igen oss en stund gick vi ut och kollade omgivningarna och åt en spännande indisk middag på en liten lokal restaurang. Annelis mat kom in på en bricka där maten låg i högar på pappersunderlägget. Ovanlig dukning, men supergott. Vi tog en promenad och däckade sedan på hotellet.

Idag tisdag tog vi tunnelbanan ner till China town idag. Klev ut och tittade på informationstavlan åt vilket håll vi skulle gå eftersom vi kom upp "mitt i". När vi just bestämt oss för att gå till höger kommer en liten kines (naturligtvis, nästan alla är små) fram och började prata med oss. Han hänvisade oss naturligtvis åt andra hållet. Det vär ditåt som det riktiga och ursprungliga China town låg. Han följde med oss i 10 minuter och visade vägen samt berättade om de gamla kvarteren där de kinesista arbetarna hade bott. Visade på indiska templet, kinesiska templet samt mosken. Han gav oss också riktningen som vi skulle gå efter China town. Började misstänka att han ville ha betalt i slutänden men det visade sig att han jobbade som turistguide på bussarna och gjorde detta av ren omtanke. Sådant är stort.



China town är precis så som man förväntar sig att det ska vara. Rörigt, trångt och trevligt. Inte alls många som tjatar om att man ska handla allt som man ändå inte behöver. Efter ett par timmar blev det lunch på kinesisk rest och vi båda beställde en rätt som inte gick att uttala eller läsa på engelska. Det blir mer spännande så. Det gick bra och vi gick mätta därifrån med en Tiger i magen (öl).



Vi tog sedan en kort promenad i värmen ner till hamnen. Blev invinkade av en båtmatros som övertalade oss att åka med på en 30 min tur runt hamnen. Jättetrevligt och annorlunda vyer från vattnet. Dessutom var det under tak och det fläktade skönt.



Dags för en tupplur på hotellet och försöka komma till rätta med värmen, solen, tidsskillnaden och sömnen.

Bestämde oss för att äta middag innnan utflykten till Night Safari. Det hade regnat lite medan vi sov och vi funderade på om det skulle regna mer eller inte. Receptionen sa att det nog kunde fortsätta regna. Men se, inte en droppe till. Eftersom vi bor i Little India äter vi naturligtvis indiskt. Fick in en VIP tallrik som egentligen var en bricka med 12 små rätter på. Supergott och massor av nya smaker. Billigt, bara 100 kr för två.

Iväg mot busshållplatsen men för att komma dit gick vi genom större delen av Little India. Området är kantat av små affärer, billiga kläder var det som jag uppmärksammade mest. Allt går att köpa under 10 dollar, det mesta för 5 dollar = ca 25 kr. Trots det blev det inga inköp förrän vi kom till ett stort varuhus och Anneli slog  till på ett par nya skor :-)



Vi tog en buss till Singapore zoo för att gå på nattsafari i parken. Först gick vi på en show där de visade upp lite olika djur och vad de kan göra. Det visade sig att vi satt oss bra, först sänkte de ner ett rep över hela publiken och precis där vi satt kom ett djur klättrande, typ en större sengångare och precis ovanför Anneli skulle den ta en bit mat och hämtas ner. Gissa vem som satt böjd och vem som fotade... Sen sprang de runt och låtsades leta efter något djur som hade rymt och tänka sig, precis  under våra fötter var det en stor lucka och där i låg en lång pytonorm som de bar upp på scenen.

Här ar djuret som klättrade ovanför våra huvuden



Därefter tog vi ett litet tåg som åker runt i parken och man tittar på olika nattaktiva djur. På mitten kunde man kliva av för att gå en halvtimmespromenad till fler djur och det gjorde vi förstås. Bla gick vi igenom ett fladdermus och flygande hundarhägn och såg dem flyga och hänga på nära håll, rätt spännande! En kul och annorlunda upplevelse. Sen blev det buss tillbaka in till stan och tillbaka till hotellet.


Nu sitter vi pa Heathrow

Forsta etappen ar avklarad! Vi har druckit ett par goda Bloody Mary pa flyget och har pa flygplatsen har vi atit en rejal engelsk middag, kycklingfile inlindad i bacon och ost och harliga pommes till det. Ingen lagkaloriare direkt... . Med med HP sauce var det inte sa tokigt! Vi har gatt runt och provsmakat olika godsaker pa taxfree, tex Hasselnöts Baileys... inte sa gott som det later!

Nu ska vi ga in pa det lilla mini Harrods och kolla in sortimentet. Vi forsoker ga omkring for snart ar det dags att sitta i drygt 12 timmar... ska forsoka sova sa gott det gar.


Nu har vi packat klart!

Tro det eller ej, men nu har vi packat allt vi ska ha med oss! En del saker fick stanna hemma och andra får följa med- och kanske bli lämnade utmed vägen...

Nu ska vi njuta av den sista natten hemma i sängen på ett bra tag :-)

Det börjar närma sig...

Idag har jag varit inne i stan och hämtat våra nya internationella körkort. Det är lite luddigt beskrivet om man måste ha dem eller inte, men varför chansa och få strul i onödan?

Vi har tvättat och lagt fram små högar med grejer som ska tas med på resan. Snart börjar det bli dags att ta ner väskorna från vinden och börja packa! Packlistan känns inte helt given, vad ska vi ta med oss? Det funkar ju inte att bara ta med badkläder och kortbyxor, det måste nog till lite halvfina och fina kläder också! Känns som ett angenämt I-landsproblem att sätta tänderna i imorgon :-)

Kvällens projekt får bli att skriva ut biljetter och bokningar som vi gjort.


Nu har vi gjort några bokningar!

Tidigare i veckan bokade vi rum i Singapore på Moon hotel, ett helt nybyggt hotell som öppnade nu i oktober. Det ligger i Little India, ska bli spännande!

Vi har funderat en del på hur vi ska ta oss runt i Australien och kom fram till att vi vill bila de ca 400 milen mellan Cairns och Melbourne så därför har vi idag bokat en bil. Vi bokade även ett hostel i Cairns, känns skönt att veta  var vi ska bo den första natten, sen får vi se vart kosan för oss!

Om ni tittar under länkar så har vi lagt upp både hotell och kartor där.

Singapore, Australien och Thailand november-februari

Den 21 november börjar vårt stora äventyr på Arlanda och här är resplanen:

22-26 november Singapore
27 november-20 januari Australien (Cairns-Melbourne)
20 januari-10 februari Thailand


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0