30/12-1/1 Dunedin

30/12
Idag var det en rätt lång bilfärd så vi gick upp hyfsat tidigt och gav oss iväg. Vi åkte hgw 1 och den slingrade sig utmed kusten och senare upp i bergen för att till slut komma ner till kusten igen. Det var ingen motorväg direkt, men det går att köra mellan 80-100 förutom genom städerna där det är 50. Man för inte köra fortare än 100 någonstans på NZ. Även om det är en 100-väg är kurvorna rätt skarpa och skyltade mellan 45-75 km/h. Lite lurigt för gps:en tror att det är 100 hela vägen…..

Vi kom fram tidig eftermiddag och checkade in på Victoria hotel och sedan satte vi oss i bilen igen och körde ut till Otago Peninsula Albatross center (där finns även pingviner och sälar). Vi hann precis ut till 16.30-turen på Albatrossturen och fick se häckande albatrosser och se dem flyga runt utsiktstornet där vi stod. Albatrosser är ju rätt stora, ca 3 meter mellan vingspetsarna så det var mäktigt. Vi bokade inte in oss på pingvinturen, för samma blå små pingviner har vi redan sett i Australien, Melborne. Istället åkte vi upp på slingrande bergsvägar med smala och branta stup för att se NZ enda lilla slott, Larnach castle men när vi var nästan framme var vägen avstängd pga av vägras! Då hade vi ändå åkt över ett annat ras där bara ena filen var kvar, riktigt läskigt!!!! Vi vände och ner för att åkte upp från andra hållet istället. Dessvärre blev hann klockan bli 18.50 och de stängde 19.00 så även om vi fick lov av vakten att åka in i slottsparken och titta lite snabbt så bestämde vi oss för att åka ner till stan och äta middag istället.
 
 


När vi kom till hotellet började det spöregna så vi åt på hotellets restaurang, en portugisisk grill, supergott.

31/12
Det finns ett litet tåg här, Taierei gorge railwaiy som åker till Pukerangi innan det vänder tillbaka till Dundedin. en resa på 4 timmar med massor av tjusiga vyer som man inte kan ses på något annat sätt. Det började bra, vi rullade iväg men kom inte så långt innan loket la av, tyvärr i en lång tunnel…. efter en lång väntan kom vi vidare med ett nytt lok. Vägen upp för berget var precis så vacker som de beskrivit men det var ändå lite segt, vi blev 3 timmar försenade så hela dagen gick. Det gjorde att vi inte åkte tillbaka till slottet utan tog en promenad runt stadskärnan innan vi gick in på hotellet för att förbereda oss för kvällen, det är ju nyårsafton :-) GOTT NYTT ÅR
 
 
 

1/1
Vi checkade ut vid 9-tiden men stannade ändå kvar i Dunedin ett par timmar till. Vi gick runt och tittade på de byggnader som vi missat och tog sedan förmiddagsfika i Chinese garden, dumplings och jasminte - jättegott! Efter det hämtade vi bilen som stod kvar på hotellet och rullade ut ur stan.


29/12 Christchurch

Imorse vaknade vi och konstaterade att det slutat att blåsa och solen sken, alltså skulle vårt valsafari med helikopter bli av! För att spara pengar gjorde vi en split, dvs vi delade på oss och åkte upp med en varsin helikopter. Varje helikopter tar tre personer men de flesta bokar bara för två, så om man hoppar in som singel får man sitta fram och betala 100 dollar mindre. Vi hade dessutom turen att de körde två  helikoptrar kl 09.00 så vi blev supernöjda! PE åkte iväg ett par minuter före mig och vi fick båda se samma stora val, Spermwhale :-) Det är hannarna som har sin boplats i viken utanför Kaikoura, de kommer dit när de är 10 år gamla och äter upp sig, främst på stora bläckfiskar och stannar tills de är 20 år då de simmar tillbaka till platsen där honorna och ungarna bor. Hannarna är ca 15-20 meter långa. Helhäftigt att få se en! Vi fick även se delfiner och sälar, förutom några riktigt vackra vyer över bukten och byn.

 
 

Efter fika drog vi så småningom vidare söderut. Vi gjorde flera stopp utefter vägen och tittade på de vackra vyerna och på sälar. Det tog ju lite tid så vi bestämde oss för att dra ner dagens resa lite och stannade i Christchurch, på Purple-der-house. Vi lassade in väskorna och gav oss ner till stranden. Det blåste så galet mycket så efter att ha tittat på drakar, gått på stranden och tagit en fika åkte vi istället in till centrum att se hur raserat det var efter jordbävningen. Det är riktigt illa på sina ställen men andra är helt ok. Vi stannade vid botaniska trädgården och tog en sen eftermiddagspromenad där. Det är trevligt att gå runt bland alla blommor och det kostar inget att gå in.

 

Efter en rätt sen middag åkte vi tillbaka till vårt “typ motell” och ska snart krypa ner i sängen.

 

28/12 Kaikoura

Imorse ringde klockan redan 06.00 för vi skulle upp och iväg med färjan över till Sydön, sista check-in var 07.30, och vi ville inte komma försent. Vi körde ombord bilen och gick upp och satte oss i en av salongerna. Solen sken så jag tänkte att det kunde bli ett par timmar i solen ute på däck, men det var rätt kyligt och så blåste det kraftigt så vi blev kvar på insidan. Resan tog drygt 3 timmar så klockan var nära 12.00 när vi rullade iland på Sydön.

 

Naturen här är helt annorlunda, på Nordön var allt grönt men här ser allt uttorkat ut och det är mest olika nyanser av beige över kullarna. Det är också kallare här, fleecejackan åkte fram igen.

 

Ett par mil innan vi kom till Kaikoura fram stannade vi utmed strandkanten och tittade på delar av den sälkoloni som bor i dessa trakter. Det blev flera stopp, ibland var de riktigt nära och ibland långt bort.

 
 

VI hade inte förbokat något och det var en miss, det var fullt överallt vi tittade så till slut tog vi fram mobilen och via hotels.com hittade vi det sista rummet här, Kaikoura boutique hotel, jättefint men rätt dyrt… Men vi vill gärna åka ut på valsafari imorgon så då fick det bli så.

 

Kvällen ägnades åt att utforska denna lilla stad, äta samt åka ut på en halvö där det finns en fyr, fantastisk utsikt och fler sälar.

 
 

Sitter nu vid fönstret i vårt rum och ser ut över havet medan jag skriver detta, vi har ca 50 meter ner till vattnet och det skrimrar vackert i turkost-blått, vinden ligger på och det viner hemtrevligt i fönstren.

 

26/12 Palmerstone North

Idag var det dags att packa ihop och åka vidare mot Palmerstone North, men först gjode vi ett stopp i Wai-o-tapu-Thermal Wanderland som är ett stort vulkaniskt område och de har även en geyser, Lady Knox som sprutar vatten varje dag kl 10.15. Vi var där redan vid 9 så vi hann gå ett första varv inne i parken. Därefter tog vi bilen bort till Lady Knox och åkte sedan tillbaka och gick de två andra varven i parken, totalt gick vi c 5 km idag. Anledningen att Lady Knox kan spruta vatten så regelbundet är att de häller tvål i hålet och efter ett par minuter börjar hon spruta vatten. Det kom fångarna på som bodde i området för 200 år sedan, när de tvättade sig själva och sina kläder började det spruta vatten, tur det så vi turister får tillfälle att njuta av prakten.

 
 
 
 

Efter det väntade ca 30 mil i bil och det var sen eftermiddag när vi kom fram och checkade in på Copthorne hotel. Här hade vi tur, de hade uppgraderat oss från ett standardrum till en superior vilket vi blev glada för. Lite storre och finare rum :-)

 

Det var soligt och varmt hela dagen så vi gick ut på stan, tittade lite på rean, satt i parken, åt middag och tog en öl innan vi gick tillbaka till hotellet.

 

27/12 Wellington

Det var bara ett par timmars resa från Palmerstone North till Wellington. När vi kom fram började vi med med att köra runt “scenic bay” , en tur som de rekommenderade i guideboken. Man kör runt Wellington i egen bil via vikarna som går runt stan. Väldigt vackert med mycket vatten och små gulliga bostadsområden.  

 
 

När vi kommit runt åkte vi och checkade in på Quest service apartments. Sen blev det en sen lunch ute på stan. Mätta och belåtna åkte vi upp med spårvagnen till den botaniska trädgården. VI gick runt och tittade på vackra blommor och vyer i strålande sol.

 
 

Vi fortsatte ner på stan och jag fyndade ett par jättesnygga boots på annandagsrean :-)

 

Vi gick runt i stan en stund och fortsatte sen ner till hamnen där det pågick fullt med aktiviteter. Det fanns ett hopptorn som folk dök ifrån, det var hyrcyklar, rullskridskor, cafeér, barer och promenadstråk - def var fullt med folk som njöt i solen och roade sig på olika vis. Vi hittade en bra restaurang där vi åt medan solen gick ner. En skön sista kväll på Nordön.

 

 


23-26/12 Rotorua

23/12

Vi kom iväg rätt tidigt så vi var framme i Rotorua redan vid 10-tiden PE hade tittat ut Agroventures adventure park så vi började med ett stopp där. Det var inga aktiviteter för mig men han åkte först Agrojet, en snabb jetbåt som åker i en kurvig bana och sedan blev det ett luftäventyr.

 
 
 Direkt efter det åkte vi till Agrodome, som är en stor farm där de har olika aktiviteter. Vi gick på fårshow, där vi bla fick se ett får klippas, en fårhund valla gäss på scenen och flera olika sorters får. På bilden ser ni vallhunden springa på fåren! Kul att se, särskilt hur fort det går att klippa ett får. Showen fortsatte utomhus och då fick vi se fårhunden valla får istället för gäss
 

Efter en sen lunch åkte vi och checkade in på Rotorua motel. Vi bor jättebra här, ett av de finaste rummet vi någonsin haft på ett motell. Hela Rotorua ligger i ett vulkaniskt område och när vinden ligger från rätt håll luktar det svavel i hela stan.

Vi åkte lite norr om stan till Hells gate, som är känt för sin våldsamma vulkaniska karaktär. Vi gick runt på en gångväg som man absolut inte får gå utanför och tittade på div osande pölar där det kokade, puttrade eller kom upp ånga Det kändes nästan overkligt att gå omkring där.

 

Åter på motellet simmade vi i den ovanligt varma poolen och bubblade i jaquzzin innan vi gick ut och åt. Det blev lamm idag igen, fantastiskt gott!

 

24/12

Idag är det kallt, regnet hänger i luften och det är ett kompakt molntäcke. Jättetråkigt för jag hade bokat en helikoptertur för att flyga över vulkanen som blev inställd pga dåligt väder. De har inga fler tider innan vi åker härifrån :-(

 

Istället tog vi bilen bort till Buried village, som är en hel by som blev dränkt i lera efter ett vulkanutrbrott 1886. Delar av den är nu framgrävda och vi gick runt och tittade där och i det lilla museet. Som en bonus hade de även ett vattenfall, Te Wairoa där så vi gick förstås ner alla trapporna för att se det nerifrån. Tur att foten är bättre, den funkar bra om jag tar det lugnt i trappor :-)

 

Efter det fortsatte vi till två sjöar “Blue lake” och Green Lake” som ligger bredvid varandra och åker man upp på en utsiktsplatå kan man se båda. Tyvärr saknades solen för att få fram färgerna ordentligt men det var fint ändå.

 

Efter lunchen åkte vi åt andra hållet till Mamaku Blue där har blåbärsplanteringar och tillverkar bla juice, vin, sylt och chutney av blåbär. Deras blåbärsbuskar är stora buskar och beroende på sort är de mellan en lillfinger- till en tumnagel stora. Totalt finns det 14 olika buskar! Vi fick smaka på blåbärsvinet men köpte bara med oss sylt och praliner med blåbärsfyllning.

 

Kvällen har vi tillbringat i Mauribyn Maki, där vi sett show, ätit hangi, traditionellt grillad mat som tillagas i timmar på stenar som först hettats upp, gått en nattvandring och sett lysmaskar. En klart annorlunda julafton!

  
 

25/12

Vi åt frukost och åkte sen direkt till Polynasian spa som är ett termiskt bad, dvs de hämtar upp vatten ur vulkaniska källor. Att åka dit tidigt på morgonen visade sig vara ett smart drag, vi fick vara ensamma i många av poolerna och när vi delade så var vi bara ett par stycken. Det var olika små pooler med olika temperaturer mellan 36-42 grader och ett mineralbad som låg på 40 grader, där satt vi längst det påstås bota artros, inflammationer mm mm. Skönt var det hursomhaver. Vi köpte en välgörande fruktsmoothie bestående bla av blåbär, äpple och ingefära, väldigt god! Jag gjorde även en Ylwa, dvs doppade mig med jämna mellanrum i den väldigt svala lilla poolen :-)

 

 

Efter lunch åkte vi norrut och tittade på Okere falls, inte så högt men massor av vatten passerar där så det var väldigt mäktigt. Efter det fortsatte vi ett par mil till Hamurana springs, ascoolt där kommer vatten upp ur en källa som rinner genom underjorden i 70 år innan det kommer upp i källan.

 

Slutligen gick vi runt i en av Rotoruas parker Kuiraru park, fullt med vulkankiska källor och helt gratis.


Efter sisådär en 12000 steg trots ont i foten åkte vi tillbaka till motellet och satt en stund i solen vid poolen.

20-23/12 Waitomo caves

20/12

Vi har spenderat många timmar i bilen idag men vi har också stannat och bla sett två vattenfall. Det första låg utanför Raglan, Bridal vail falls ett 55 meter högt vattenfall, naturligtvis med en massa trappor att gå i :-) Nästa ligger här i Waitomo caves, Marokopa falls och var det mäktigaste vi sett hittills. Det var både högt och brett.

 

Vi har även kollat in en grotta, Piripiri cave och några häftiga klippformationer (Mangapohue natural bridges ) skapade av naturen, kändes lite som Fantomens grotta.

 

 

 

Det är så otroligt mycket att se, naturen är helt fantastisk, vi har nog sett alla nyanser av grönt. Det är skönt att veta att det inte finns några giftiga djur när vi går i skog och mark. Något som är mindre roligt är alla överkörda djur vi ser utefter vägarna, det är smådjur som Possums, hönor, kaniner mm. Vi har dock sett en tam Possum idag, en ung man som hade den på axeln. Han skulle ta hand om den döda mamman när han hittade den lilla ungen och tog hand om den.

 

Vi kommer stanna här i tre nätter och vi bor på det anrika Waitomo caves hotel, byggt 1908.

21/12

Förmiddagen ägnade vi åt att gå en fin liten vända “Ruakuri walk”. Som vanligt var det många steg upp och ner, det var forsande vatten, stenformationer, hål och vacker grönska. Efter det blev det en snabb lunch innan vi åkte till Kiwi cave raftings kontor. Där startade vår eftermiddagstur….

 

Vi var en grupp på 6 personer som blev körda upp på berget i en liten buss. Där fick vi varsin våtdräkt, stövlar, hjälm med pannlampa och sele på oss innan vi fortsatte till fots en liten bit. Efter lite övning och säkerhetsinstruktioner var det sedan dags för äventyret att börja.

 

 

Först rappellerade vi ner i en grotta. Jag som är höjdrädd ställde mig först och var den som först firade mig ner 27 meter. Det var läskigt att kliva ut från kanten men sen var det bara att fira sig ner, det var en skön känsla. Väl nere fick jag gå uppströms en bit och vänta på resten av gruppen. PE kom tvåa och det kändes skönt. Vi landade i vatten och i det grunda vattnet bodde en stor ål som dock höll sig ett par meter ifrån oss.

 

 

När alla var nere gick vi in i grottan och tittade på Glow worms, alla fick släcka sina pannlampor så vi kunde se maskarna. Efter det gjorde vi black water rafting, dvs åkte på stora innerslangar ner igen till utgångspunkten. Rätt trevligt, det var lugnt och fint och jag tänkte att nu är vi nog klara snart, men så var det inte! Vi fick ställa oss på en rad med släckta lampor och när guiden  räknade till 3 fick vi sätta oss i ringarna och ta tag i varandras fötter så vi åkte som en lång mask tillsammans och såg maskarna i taket. Efter en stund kom vi till en ny nivå och då vi fortsatte vi en och en fortfarande med släckta pannlampor. Långsamt flöt vi fram i mörkret och såg massor av Glow worms som hängde i taket. Vackert men lite läskigt att flyta runt ensam i mörkret.

 

 

När vi kom till ett litet vattenfall fick vi lägga ifrån oss ringarna och fortsätta till fots i vattnet. Vi fick krypa genom små trånga grotthål innan vi till slut kom till en stor grotta. Där klättrade vi upp en bit och fick ett glas varm saft och några chokladbitar. Det var 68 meter upp till grottans tak, och ett antal meter ner och det fanns inte en tillstymmelse till dagsljus någonstans. Då började det bli riktigt läskigt. Vi fick klättra ut genom ett litet hål och ta oss ner till vattnet igen. Väl nere i vattnet fortsatte vi upp mot den första grottan där vi kommit ner. Flera små smala grotthål skulle forceras och beroende på hur stor och/eller smidig man var gick det olika bra. Jag fastnade på ett ställe men lyckades få fram ena armen och åla mig ut.

 

 

Vi hämtade ringarna, fortsatte i vattnet och kom så småningom fram till öppningen. Det var det enda stället vi kunde se ut i hela grottsystemet. Vi hade ju rappelerat ner så den enda vägen upp var att klättra på grottväggen. Först klättrade vår guide upp och sedan klättrade vi upp en efter en. Vi var förstås ordentligt säkrade, men det var rätt tungt att klättra upp 27 meter. Flera av naglarna rök…

 

 

När alla var uppe åkte vi tillbaka ner och fick duscha och sätta på oss torra kläder igen. För mig som är både höjdrädd och rädd för att gå i grottor var detta ett äventyr som hette duga! Jag har verkligen pressat mig till det yttersta och är nu GLAD, LÄTTAD och STOLT att jag kunnat göra denna tur som tog ca 4 timmar. PE var inte rädd utan njöt av hela turen. 

Tillbaka på hotellet blev det bubbelpool innan en sen middag. Har ont både här och där men det var det värt :-)

 

22/12

Ont, det gör ont, det gör ont! Kroppen värker och särskilt vänstra foten, kan knappt stödja på den idag :-( Även PE har skavanker, hans armbågar har rejäla skrapmärken -men det var det värt! Vi bestämde oss för att ta det lugnt idag. Först blev det frukost i byn, amerikanska pannkakor med stekt banan och massor av marple syrup för min del - såååå gott! PE valde bacon och scrambled eggs, det var minst 5 ägg i den röran. Vi hade planerat att gå på en fårklippningsshow på Wooddlyn Park men den var inställd idag. Istället åkte vi runt på området och tittade på deras otroliga boenden (vi träffade föreståndaren som gav oss tillåtelse att gå in och titta där vi ville) Där fanns en stor båt (på torra land) bla med en kaptenshytt, ett gammalt flygplan där man kunde bo, vi kikade in i cock-pit där det inrett med både kök och sängar och sedan ett Hobbit-boende, perfekt för barnfamiljer eller andra som sett filmerna. Vi hade gärna sovit nån natt i kaptenshytten eller i cock-pit:-) 

Vi åkte vidare till en strutsfarm och tittade på dem, för min del blev det genom bilfönstret. Det går att köpa strutsägg här, ett litet ägg kostar ca 150:- och är lika mycket som 24 ägg. 

 

Efter det åkte ner till Otorohanga och gick in på Kiwi house zoo där jag kunde linka runt i lugn och ro. Där finns så gott som alla inhemska fåglar och vi fick äntligen se en brun kiwi live. Jag hade inte fattat att de bara var aktiva på natten men idag fick vi se dem i en konstgjord nattmiljö. Jag fick mata en hök med en nöt, lite läskigt att vara så nära näbben, men den var så försiktig och snäll. Efter lunchen åkte vi till byn Te Kuiti där vi åkte runt och tittade, bla på deras berömda bro, krigsminne från ww2 och sen avslutade vi med en fika. Tack Anette för du introducerat oss i fikavärlden <3

Strax innan middagen var vi tillbaka på hotellet och kröp ner i jacuzzin och njöt i fulla drag.
 

 

 

19/12 Pahia-90 mile beach -Orewa beach

Vi gick upp tidigt för det är en bra bit upp till 90-mile-beach. Man åker på hgw 1, eller på beachen om man har 4-hjulsdrift. Vi åkte ner på den första avfarten för att kolla läget och tänkte att det skulle gå utmärkt även för oss att köra där MEN eftersom vi är ansvarstagande vuxna och vår bilförsäkring inte täcker någon körning på stranden. Det går att köra 2 timmar före och två timmar efter det höga tidvattnet. Vi nöjde oss med en promenad och konstaterade att det blåste halv storm så det var inte läge för sol och bad heller. Vi åkte vidare på hgw 1 ett par mil till och svängde av igen ner mot beachen när det var möjligt.

 
 
När vi kom ner till beachen hade en buss kört fast på påfarten och alla fick kliva ur bussen och hjälpa till att putta upp den på vägen. Vi parkerade på sidan för att gå ner en vända igen på stranden. Bussen backade upp och vi trodde den skulle vända längre upp - men icke! Den kom körande i full galopp tutande blinkande och tog sig igenom sanddynerna som blåst upp och kom ner på stranden. Alla passagerarna klev på och sedan åkte de vidare. Vi gick ner till vattnet, jag doppade fötterna, det var rätt kallt, plockade några snäckor och sedan åkte vi till närmsta lilla samhälle och åt lunch. Vi tog en varsin lammburgare och delade på en pommes gjord av sötpotatis och det sköljdes ner med Ginger beer från Bundaberg, alkoholfri förstås.

Vi kände att vi sett tillräckligt av stranden och valde att vända trots att det var ett par mil kvar till fyren på slutet. Istället åkte vi på hgw 1 tillbaka till Gum diggers museum. Där spenderade vi nån timme på att gå runt och lära oss allt om hur de grävt fram gummi och bärnsten från 1800-talet och framåt. Rätt kul var att ⅔ av männen som kom i mitten av 1800-talet kom från 2 byar i Kroatien. De yngsta var så unga som 14 år. De flesta stannade, gifte sig och krigade för NZ under första världskriget. Han som startat museumet var ättling till en av dem.
 


Lite spännande är det att köra i vänstertrafik med ratten på fel sida….. Allt funkar så bra när det är lugnt men så fort det blir lite stressigt så åker vindrutetorkaren på istället för blinkersen….. Idag var det slingriga vägar upp och ner från berg, roligt, spännande och lite läskigt emellanåt men vi kör båda lugnt och försiktigt så det går bra.

Vi åkte rätt långt nästan ner tillbaka till Auckland, men stannade vid Four seasons motel i Orewa beach. En fin liten förstad, ligger vid havet och här finns massor av restauranger. Vi slog till på lammracks, lördagen till ära.
 

16-18/12 Pahia

16/12

Vi gick upp tidigt och åkte norrut mot Norhland. Målet var Pahia men med några stopp på vägen. Vi hade förstås kollat upp några vattenfall på vägen och det första stoppet blev Whagangarei falls (massor av trappor… ) och sedan Haruru falls. Där emellan stannade vi i en liten håla för att äta, det blev en pork-roll plate. Det visade sig vara småbitar av köttet på revbensspjäll, äppelmos och det låg i en liten baguette. Annorlunda men gott. När vi kom fram till Pahia letade vi upp ett fint motell och njöt sedan av en varsin öl på takterassen medans vi tittade ut över havet för att sedan gå en tur på stan.

 

17/12

Imorse gick PE upp redan vid 5-tiden för att åka på djuphavsfiske. När vi skulle köpa biljetter visade det sig att de bara hade en biljett kvar så han fick ta den och jag stannade frivilligt kvar på land. Jag somnade om och tog det lugnt innan jag gick ut på stan. Det var en konstmarknad så där gick jag runt en lång stund Det fanns massor av fina saker men jag köpte bara några små smycken :-)


Marknaden är öppen i två dagar för det kom ett stort kryssningsfartyg idag och imorgon kommer det två till. Det gäller att tjäna pengar när man kan!


Jag tog en fika, Flat white tender och fortsatte sen gå runt i den lilla lilla stadskärnan. Jag hade tänkt sätta mig på stranden och läsa en bok men det var inte tillräckligt varmt för det. Vid tolvtiden gick jag ner i hamnen för att möta PE. När jag satt och väntade delade jag bänk med en äldre man så jag fick lära mig massor om bin, fiskar och resvägar. Nya Zeeländare verkar verkligen vara som det står i turistboken, en perfekt blandning av australiensare och amerikanare. När PE dök upp till slut var han väldigt nöjd, han hade fått en stor Kingfish, tillräckligt stor för att behålla dvs över 65 cm lång, så ikväll blir det grillad fisk.


Vi åt en sen lunch och sedan åkte vi bort ett par kilometer till Waitangi Treaty Grounds där vi gick på stigar för att till slut komma till en bro över ett mangroveträdsträsk, vilket var målet med vandringen. Totalt blev det 5 km i subtropisk terräng där det bor vilda Kiwifåglar, tyvärr såg vi ingen men många helt okända växter och träd på vandringen. // A


Resan ut gick bra, skulle bara stanna till på ett ställe och hämta “live beat”, jag trodde att vi skulle in och hämta… nej - vi skulle fiska små makrillar själva. Vi fiskade med strömmingskrokar och fiskarna högg på väg ner! Bara att fira upp och lägga i vattentanken på båten. Ute på öppet vatten skannade han av området för att se var fisken fanns. Vi skulle fiska KING FISH. En fisk som kan bli 60 kg men vanligtvis är ca 20 kg. Är den mer än 65 cm kan man behålla den. Efter några fantastiska hugg och drag fick jag upp 5 st varav 1 var 67 cm och kunde behållas resten gick tillbaka då det var olagligt att ta upp. Jag undrar fortfarande hur en fisk på 30 kg skulle kännas. Paul var en bra kapten som hittade det vi sökte. Gillar man att fiska är detta ett måste!


Middag med KING FISH, fixade med vitlök, citron och blandade örter. Serverad med grönsaker och sparris vitt vin och öl. // PE

 

18/12

Imorse blev det ännu en hyfsat tidig morgon. Vi gick upp vid 7-tiden för att åka ut på en båttur i viken, Bay of Islands. Vi fick se flera fina öar, åka med båten genom ett hål i en klippa (stor båt ca 50 passagerare) och vi fick se delfiner, en solfisk och en rocka på nära håll. Vi såg även några rosa maneter vid klippan, oklart om de bränns eller inte. De såg ut som våra maneter på västkusten. Det ingick en grillad lunch på ön Urupukapuka, där vi även tog en snabb promenad upp på berget och njöt av utsikten innan maten. Efter maten satt vi i solen en stund innan det var dags att fortsätta färden.


På hemvägen valde vi att gå av i Russel för att se hur det ser ut där, men det var en rätt trist liten stad och det var kallt och blåsigt så vi tog nästa båt stillbaka till Pahia där solen sken och det var hyfsat vindstilla (ligger mittemot Russel),

Tanken från början var att åka vidare under eftermiddagen, men vi har bestämt oss för att stanna en natt till här innan vi åker över på andra sidan Northland och fortsätter upp till 90-mile beach.

 
 

14/-16/12 Auckland

14/12 Vi landade, plockade ut hyrbilen och började åka in mot Auckland när vi såg ett köpcenter på vägen eftersom det hunnit bli lunchdags stannade vi för att äta. De hade en dumplingsrestaurang så det blev den första måltiden på NZ. Vi gick in i matbutiken och bunkrade upp med läsk, vatten och frukost (ingår inte på motell/hotell här) innan vi fortsatte in till stan och hotellet. Vi installerade oss, tog en dusch och gick sedan ner på stan. VI gick runt och tittade, bla i hamnen där vi hittade en skön vilstol att ligga på en stund i solen. När det blev middagsdags var vi i en annan del av hamnen och slog till på en varsin öl och gröna musslor. Jag fick en specialare utan vin. Smaskigt! Vi fortsatte gå runt i stan tills vi gick till hotellet och lade oss redan vid 21-tiden!



15/12 Ingen av oss sov mer än någon timme från det vi lämnade Sverige men det tog vi igen i natt, vi vaknade vid 9.30! 12 timmars sömn. Vi tog det lugnt och gick sedan ut på stan igen. Vi började med att promenera nedför Queenstreet där vi köpte en varsin sushilåda, sedan gick vi ner till hamnen, Queens Warf, och satte ossi solen och åt. Promenerandet fortsatte och på sena eftermiddagen hade vi sett allt vi ville se. Då gick vi tillbaka till hotellet och hämtade bilen för att åka lite längre bort. Vi åkte först till Mount Eden, en utsiktsplats. Det började med ca 300 trappsteg, tungt för våra redan rätt trötta ben! Men det var det värt, utsikten var fantastisk. Vi passerade en stor stadion dit svartklädda personer vallfärdade, det visade sig att ACDC skulle spela där ikväll, men vi fortsatte bortåt för att slutligen stanna i Mission bay för att äta en sen middag, fisk förstås, innan vi åkte in till stan igen. Åter på hotellet hör vi ACDC när de drar på basen, tyvärr hör vi inte musiken.

13/12 Hong Kong

Vi landade tidigt på morgonen i Hong Kong, vi hade knappt sovit men bestämde oss ändå för att åka in till stan eftersom vi hade 10 timmar tills nästa flyg skulle ta oss vidare. Vi lämnade ena handbagaget och tog snabbtåget in till stan. VI hade fått ett tips från en av flygvärdinnorna att åka till utsiktsplatsen The Peak. Vi gick dit och där tog vi en gammal vajerdriven bergbana uppför berget och till utsiktsplasen. Utsikten var fin men skulle varit fantastisk om inte molnen legat så lågt. Där uppe fanns det även små affärer, matställen och ett shoppingcenter. Vi tog en fika på ett franskt café och mumsade i oss pain de chokolat. Efter det bar det av nedåt i med bergbanan, kändes mycket branare nedåt!
 

Resten av dagen gick vi runt i stan och förundrades över olika saker. Man kunde gå på trottoarer nere bredvid gatorna men också på gångbroar som låg en våning upp. Där uppe kom man in i div affärer, företag och shoppingcenter. På dessa gångbroar satt det mängder av kvinnor i grupper och verkade ha picnic i blåsten! Vi åt lunch, fortsatte promenera och åkte sedan ut på flygplatsen för att ta ännu en fika innan det bar av med flyg igen.
 
 

RSS 2.0