19/12 Pahia-90 mile beach -Orewa beach

Vi gick upp tidigt för det är en bra bit upp till 90-mile-beach. Man åker på hgw 1, eller på beachen om man har 4-hjulsdrift. Vi åkte ner på den första avfarten för att kolla läget och tänkte att det skulle gå utmärkt även för oss att köra där MEN eftersom vi är ansvarstagande vuxna och vår bilförsäkring inte täcker någon körning på stranden. Det går att köra 2 timmar före och två timmar efter det höga tidvattnet. Vi nöjde oss med en promenad och konstaterade att det blåste halv storm så det var inte läge för sol och bad heller. Vi åkte vidare på hgw 1 ett par mil till och svängde av igen ner mot beachen när det var möjligt.

 
 
När vi kom ner till beachen hade en buss kört fast på påfarten och alla fick kliva ur bussen och hjälpa till att putta upp den på vägen. Vi parkerade på sidan för att gå ner en vända igen på stranden. Bussen backade upp och vi trodde den skulle vända längre upp - men icke! Den kom körande i full galopp tutande blinkande och tog sig igenom sanddynerna som blåst upp och kom ner på stranden. Alla passagerarna klev på och sedan åkte de vidare. Vi gick ner till vattnet, jag doppade fötterna, det var rätt kallt, plockade några snäckor och sedan åkte vi till närmsta lilla samhälle och åt lunch. Vi tog en varsin lammburgare och delade på en pommes gjord av sötpotatis och det sköljdes ner med Ginger beer från Bundaberg, alkoholfri förstås.

Vi kände att vi sett tillräckligt av stranden och valde att vända trots att det var ett par mil kvar till fyren på slutet. Istället åkte vi på hgw 1 tillbaka till Gum diggers museum. Där spenderade vi nån timme på att gå runt och lära oss allt om hur de grävt fram gummi och bärnsten från 1800-talet och framåt. Rätt kul var att ⅔ av männen som kom i mitten av 1800-talet kom från 2 byar i Kroatien. De yngsta var så unga som 14 år. De flesta stannade, gifte sig och krigade för NZ under första världskriget. Han som startat museumet var ättling till en av dem.
 


Lite spännande är det att köra i vänstertrafik med ratten på fel sida….. Allt funkar så bra när det är lugnt men så fort det blir lite stressigt så åker vindrutetorkaren på istället för blinkersen….. Idag var det slingriga vägar upp och ner från berg, roligt, spännande och lite läskigt emellanåt men vi kör båda lugnt och försiktigt så det går bra.

Vi åkte rätt långt nästan ner tillbaka till Auckland, men stannade vid Four seasons motel i Orewa beach. En fin liten förstad, ligger vid havet och här finns massor av restauranger. Vi slog till på lammracks, lördagen till ära.
 

Kommentarer
Postat av: Anette

Vindrutetorkare istället för blinkers, så klart, skulle jag göra hela tiden! Vänstertrafik suck :)

Svar: Ja, och se sig om åt rätt håll när man åker ut på en korsande väg...
Anneli Bärneman

2015-12-22 @ 12:32:04
Postat av: Anette

hade de kroatiska namnen på befolkningen hållit sig kvar i omgivningarna?

Svar: Det vet jag inte för vi träffade ju bara damen i kassan, men som jag förstod det så finns det kvar kroatiska namn i området. // Kram A
Anneli Bärneman

2015-12-22 @ 12:33:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0