23-26/12 Rotorua

23/12

Vi kom iväg rätt tidigt så vi var framme i Rotorua redan vid 10-tiden PE hade tittat ut Agroventures adventure park så vi började med ett stopp där. Det var inga aktiviteter för mig men han åkte först Agrojet, en snabb jetbåt som åker i en kurvig bana och sedan blev det ett luftäventyr.

 
 
 Direkt efter det åkte vi till Agrodome, som är en stor farm där de har olika aktiviteter. Vi gick på fårshow, där vi bla fick se ett får klippas, en fårhund valla gäss på scenen och flera olika sorters får. På bilden ser ni vallhunden springa på fåren! Kul att se, särskilt hur fort det går att klippa ett får. Showen fortsatte utomhus och då fick vi se fårhunden valla får istället för gäss
 

Efter en sen lunch åkte vi och checkade in på Rotorua motel. Vi bor jättebra här, ett av de finaste rummet vi någonsin haft på ett motell. Hela Rotorua ligger i ett vulkaniskt område och när vinden ligger från rätt håll luktar det svavel i hela stan.

Vi åkte lite norr om stan till Hells gate, som är känt för sin våldsamma vulkaniska karaktär. Vi gick runt på en gångväg som man absolut inte får gå utanför och tittade på div osande pölar där det kokade, puttrade eller kom upp ånga Det kändes nästan overkligt att gå omkring där.

 

Åter på motellet simmade vi i den ovanligt varma poolen och bubblade i jaquzzin innan vi gick ut och åt. Det blev lamm idag igen, fantastiskt gott!

 

24/12

Idag är det kallt, regnet hänger i luften och det är ett kompakt molntäcke. Jättetråkigt för jag hade bokat en helikoptertur för att flyga över vulkanen som blev inställd pga dåligt väder. De har inga fler tider innan vi åker härifrån :-(

 

Istället tog vi bilen bort till Buried village, som är en hel by som blev dränkt i lera efter ett vulkanutrbrott 1886. Delar av den är nu framgrävda och vi gick runt och tittade där och i det lilla museet. Som en bonus hade de även ett vattenfall, Te Wairoa där så vi gick förstås ner alla trapporna för att se det nerifrån. Tur att foten är bättre, den funkar bra om jag tar det lugnt i trappor :-)

 

Efter det fortsatte vi till två sjöar “Blue lake” och Green Lake” som ligger bredvid varandra och åker man upp på en utsiktsplatå kan man se båda. Tyvärr saknades solen för att få fram färgerna ordentligt men det var fint ändå.

 

Efter lunchen åkte vi åt andra hållet till Mamaku Blue där har blåbärsplanteringar och tillverkar bla juice, vin, sylt och chutney av blåbär. Deras blåbärsbuskar är stora buskar och beroende på sort är de mellan en lillfinger- till en tumnagel stora. Totalt finns det 14 olika buskar! Vi fick smaka på blåbärsvinet men köpte bara med oss sylt och praliner med blåbärsfyllning.

 

Kvällen har vi tillbringat i Mauribyn Maki, där vi sett show, ätit hangi, traditionellt grillad mat som tillagas i timmar på stenar som först hettats upp, gått en nattvandring och sett lysmaskar. En klart annorlunda julafton!

  
 

25/12

Vi åt frukost och åkte sen direkt till Polynasian spa som är ett termiskt bad, dvs de hämtar upp vatten ur vulkaniska källor. Att åka dit tidigt på morgonen visade sig vara ett smart drag, vi fick vara ensamma i många av poolerna och när vi delade så var vi bara ett par stycken. Det var olika små pooler med olika temperaturer mellan 36-42 grader och ett mineralbad som låg på 40 grader, där satt vi längst det påstås bota artros, inflammationer mm mm. Skönt var det hursomhaver. Vi köpte en välgörande fruktsmoothie bestående bla av blåbär, äpple och ingefära, väldigt god! Jag gjorde även en Ylwa, dvs doppade mig med jämna mellanrum i den väldigt svala lilla poolen :-)

 

 

Efter lunch åkte vi norrut och tittade på Okere falls, inte så högt men massor av vatten passerar där så det var väldigt mäktigt. Efter det fortsatte vi ett par mil till Hamurana springs, ascoolt där kommer vatten upp ur en källa som rinner genom underjorden i 70 år innan det kommer upp i källan.

 

Slutligen gick vi runt i en av Rotoruas parker Kuiraru park, fullt med vulkankiska källor och helt gratis.


Efter sisådär en 12000 steg trots ont i foten åkte vi tillbaka till motellet och satt en stund i solen vid poolen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0